#ACWA Athena Creative Writing Academy. Athena N. Malapani MA, PhD, Philologist NCUA.

Μαρία Ιωάννου Φίλη: Μια ποιήτρια υμνεί την Κύπρο!

Από πότε ξεκινήσατε να γράφετε;

1. Η συγγραφική μου δραστηριότητα ξεκίνησε από πολύ νωρίς, στα παιδικά και νεανικά μου χρόνια, καθώς ήταν ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου. Δημοσιεύονταν ποιήματα μου στο Παγκύπριο Περιοδικό Μόρφωση σε ηλικία 13χρόνων, καθώς και σε ειδικό βιβλίο τόμο του Γυμνασίου μας (Θηλέων) που κυκλοφορούσε σε κάθε τέλος της σχολικής χρονιάς με τον τίτλο Εστιάδες

 
Ποια είναι τα ερεθισματά σας και οι πηγές έμπνευσής σας;
 
2. Σίγουρα  χρειαζόμουν πολύ δυνατά ερεθίσματα και ειλικρινά δεν είχα πρόβλημα στο να έχω πληθώρα τέτοιων εμπνεύσεων, μεταξύ των οποίων και πρωταρχικής σημασίας είναι η προσφυγιά και η κατοχή της Πατρίδας μου, της Κύπρου, και της πόλης καταγωγής μου, κατ' επέκταση. 
Ανασύρω μέσα μου όλα τα ερεθίσματα, τις αναμνήσεις, τους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα ενός εφηβικού ονείρου που βίαια διεκόπη και έγινε χρόνιο νόσημα και ανάγκη για όσους δεν έπαψαν να προσδοκούν. 
Όμως είναι και ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία, τα στοιχεία της φύσης σε όλες τις εκφάνσεις τους!
 
Ποια η σχέση μουσικής και ποίησης; 
 
3. Η μουσική επενδύει συναισθηματικά την ποίηση και της προσδίδει μια μελωδικότητα και λυρισμό ταυτόχρονα.
 
Τι σημαίνει Ποίηση για εσάς; 
 
4.  Ποίηση για μένα είναι μια δημιουργική εκτόνωση, έκφραση, αλλά και εξέλιξης της ατομικής σκέψης και βούλησης. Ο συνδυασμός και η τακτοποίηση ιδεών και αυθόρμητων σκέψεων και εικόνων που κατακλύζουν τον ψυχικό κόσμο ενός  ποιητή και καταλήγει σε γραμμές γεμάτες εικόνες, πάθος, αποδοχή ή απόρριψη καταστάσεων. Όλα αυτά για εμένα είναι Ποίηση!
 
Πιστεύετε ότι είναι δυσκολότερο να ασχοληθεί κάποιος με την Ποίηση ή την Πεζογραφία;
 
5.   Η ευχέρεια στο να ασχοληθεί κάποιος με την ποίηση παρά με το πεζογράφημα  οφείλεται στην πληθώρα θεμάτων που έχει μπροστά του.
Η ποίηση είναι σαν ένας πίνακας που αφήνεσαι να ζωγραφίσεις προσεγγίζοντας τον στόχο σου, το αντικείμενό σου, όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς και προσδίδοντας συναίσθημα, πολλή φαντασία, αλλά και αρμονία! Στην πεζογραφία, απλά ξετυλίγεις εικόνες με πολλές λέξεις και αναλύσεις κι έτσι, δεν χρειάζεται να βάζεις προσωπική πινελιά αισθήσεων.
 
Έχετε γράψει πεζογραφία ή σκέφτεστε να ασχοληθείτε; 
 
6.  Έχω γράψει και πεζογράφημα στο γυμνάσιο, στα 14 μου χρόνια. Έίχα λάβει μέρος σε παγκύπριο διαγωνισμό διηγήματος και πήρα το πρώτο βραβείο, καθώς έγραψα και θεατρικό έργο στην έκτη δημοτικού για την τελική γιορτή.
Αυτή τη στιγμή, γράφω για κάποιο συνταρακτικό γεγονός που συνέβη πριν από χρόνια, όμως επηρέασε όλη την προσωπική μου ζωή. Δεν ξέρω αν θα το τελειώσω σύντομα, όμως σίγουρα θα το εκδώσω. Είναι αλήθειες ζωής και χρειάζονται να ακούγονται για να δίνουν ελπίδα σε πολλούς αναγνώστες.
Πάλι όμως θα πω ότι η ποίηση με κερδίζει περισσότερο!
 
Πιστεύετε ότι η συγγραφή οφείλεται στη μόρφωση-εξάσκηση ή στο ταλέντο; 
 
7.  Πιστεύω ότι και τα δύο δεν είναι θέμα μόρφωσης ή κάποιου ιδιαίτερου ταλέντου.
Αρκεί να έχεις έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και να ωθείσαι αβίαστα στη καταγραφή συναισθημάτων και θεμάτων!
 
 
 
 
 
 
 
 
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άξονας στην ποιητική σας συλλογή;
 
 
8. Ναι, υπάρχει ένας κοινός άξονας, μια συνάντηση του έρωτα για επιστροφή στην πόλη μου με την αγάπη των ανθρώπων.
Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση στην αρχή ότι υπάρχουν τόσο έντονα ερωτικά συναισθήματα και περιγραφές μιας ερωτικής σχέσης που δίνουν την εντύπωση ότι αναφέρονται σε υπαρκτό πρόσωπο, αλλά τελικά, καταλήγει σε μια ωδή προς την Πατρίδα μου, την Κύπρο, και στον κρυφό πόθο της απελευθέρωσης.
 
Ένα απόσπασμα από το ποίημά μου: 
Ο διάλογος της ψυχής μου που δεν ηρεμεί, νομίζω πως αποκαλύπτει στον αναγνώστη τι νιώθω και τι περικλείει το βιβλίο μου, Αμμόχωστος καρδιά μου.
 
Πόσο λίγο κράτησα στα χέρια αυτό το όμορφο χάδι της καλοκαιρινής βροχούλας!
Δάκρυσα  και τότε ήταν που άκουσα να μου μιλάει η ψυχή μου.
Η ψυχή μου που δεν ηρεμεί και νοιώθει ενοχές για εκείνη!!
Και θέλω μέσα από αυτούς τους στίχους να σχολιάσω με ένα άλλο ποίημα.
 
Στη ρότα των χελιδονιών 
στην προσμονή των γυρισμών
και στο φευγιό των χρόνων 
δεν είναι που δεν μπόρεσα σιμά να σας κρατήσω 
είναι που δεν το μπόρεσα για να σας φέρω πίσω!!
Όμως εγώ και όλοι οι Αμμοχωστιανοί 
ελπίζουμε στην επιστροφή εκεί που είναι η ψυχή μας.
 
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας, Αμμόχωστος καρδιά μου; 
 
9. Το βιβλίο μου είναι προσιτό σε όλες τις ηλικίες και πιστεύω ότι διαβάζοντάς το, κάθε ανθρωπος, ανεξαρτήτου ηλικίας- μπορεί να επηρεαστεί μόνο θετικά.
 
Τι σημαίνει ο τίτλος του πρώτου σας βιβλίου, Αμμόχωστος καρδιά μου;
 
10. Ο τίτλος του βιβλίου μου είναι τίτλος τιμής και αγάπης προς την γενέτειρα πόλη μου, την Αμμόχωστο μου, που βρίσκεται υπό κατοχή από τους Τούρκους κατακτητές από το 1974.
Η αγαπημένη μου πόλη που βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά μου.
Ο αγιάτρευτος έρωτας μου που δεν τελειώνει ποτέ και είναι η Αμμόχωστος καρδιά μου!
 
Τι επιδιώκετε μέσα από την ποιητική δημιουργία;
 
11. Η διαίσθησή μου ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την εσωτερική γαλήνη και τα όμορφα πράγματα αλλά και ώθηση να ενεργοποιήσει κάθε δυνατή του διάθεση για αγάπη αλλά και διεκδίκηση. Αυτό προσπαθώ να δώσω και ελπίζω να τα καταφέρω .
 
Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;
 
12. Ναι, επίκειται η έκδοση του νέου μου βιβλίου σύντομα και οι αναφορές του βρίσκονται και πάλι στο ερωτικό, το πατριωτικό, αλλά και φυσικό περιβάλλον, το οποίο υμνώ.
Όμως, αυτή τη φορά,δεν θα είναι μόνο ποιήματα, αλλά και στοχασμοί ψυχής και ονείρου σκέψεις! Το νέο μου βιβλίο θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Κούρος και γι' αυτό, ευχαριστώ θερμά τον εκδότη, κ. Δημήτρη Φύκιρη, όπως και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του οίκου, κα Σταυρούλα Βενιέρη. Ο τίτλος του θα είναι, Απόσταγμα ψυχής με τα κρινάκια της ζωής, καθώς τα κρινάκια είναι το χαρακτηριστικό και ομορφότερο λουλούδι της Αμμοχώστου, της πατρίδας μου!
 
 
 
Σας ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να ολοκληρώσουμε με μια αγαπημένη σας φράση, ένα μότο που σας εκφράζει. Θα τελειώσουμε με τη
 λέξη αγάπη την λατρεύω αυτή την λέξη γιατί πιστεύω ότι η αγάπη  είναι ανεξάντλητη την προσφέρεις αν δεν την δεχθεί αυτός που του την χαρίζεις  εσένα δεν θα  σε πειράξει γιατί αυτός είναι ο τρόπος ζωής σου και ο σκοπός σου.Τέλος η αγάπη για μένα είναι 
ένα πέρασμα στην ελευθερία.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ αγάπης!
 
 
 
 
 
 .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlio , vivlia, ποίηση, poetry, poem, poems, ποιητές

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 506
© 2012 - 2020 www.acwa.info #ACWA Athena Creative Writing Academy. Athena N. Malapani MA, PhD, Philologist National and Capodistrian University of Athens.
Designed with Love and Respect by Anastasios Plus.