Skip to main content

Poor things: Γιατί ο Λάνθιμος… ξέρει τι θέλουν οι γυναίκες!

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες ταινίες της χρονιάς με 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ δίκαια ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά!

       Μία γυναίκα, η Μπέλλα Μπάξτερ, δημιουργείται -σχεδόν από την αρχή- από έναν επιστήμονα. Η μεταμόσχευση του εγκεφάλου από το νεκρό μωρό που κυοφορεί την φέρνει στην αρχή της ζωής της. Πρέπει να μάθει εξ αρχής να περπατάει, να μιλάει, να γράφει, να διαβάζει, να επικοινωνεί, να ανακαλύπτει το σώμα και τα συναισθήματά της. Η ερωτική σχέση με έναν μεγαλύτερό της άντρα την οδηγεί σε μία «εκπαιδευτική περιπέτεια» για την ανακάλυψη του εαυτού και της ζωής της, τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει για τον εαυτό της και τη μελλοντική πορεία της. Η Μπέλλα μεγαλώνει, ωριμάζει, μαθαίνει το σώμα της και απολαμβάνει το σεξ -αν και όχι πάντα-, αναρωτιέται για τη συναίνεση, για τον έρωτα και την πολυπλοκότητά του, διαβάζει βιβλία και τελειοποιεί τον λόγο της, γλώσσα και σκέψη. Απελευθερώνεται και καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η γνώση για τη ζωή της ώστε να αποτινάξει κάθε δυσκολία, κάθε απειλή, κάθε τι που την περιορίζει.

      Η ματιά του Λάνθιμου για την ουσιαστική χειραφέτηση της γυναίκας είναι τρυφερή, ευαίσθητη, απλή, με ένα ιδιότυπο χιούμορ και ειρωνεία σε κάποιες περιπτώσεις απέναντι στον καθωσπρεπισμό και την αναγκαστική τήρηση των τύπων. Η γνώση είναι δύναμη για τη γυναίκα (όπως και για κάθε άνθρωπο), καθώς την απελευθερώνει από τον σκοταδισμό οδηγώντας την στην αυτοβελτίωση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Η Emma Stone καταφέρνει με την ακατέργαστη θηλυκότητά της, την εξαιρετική ερμηνεία της, την αθωότητά της, την άριστη κινησιολογία της και τη φυσικότητα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προσώπου της να αποδώσει την εξελικτική πορεία της ηρωίδας.

Στοιχεία  δυστοπίας, όπως περίεργα ιπτάμενα αντικείμενα και μεταλλαγμένα ζώα, δημιουργούν ένα ιδιάζον σκηνικό και μαρτυρούν τη μαεστρία του σκηνοθέτη. Η τεράστια ποικιλία στα είδη των πλάνων, αλλά και οι συνδυασμοί χρωμάτων που θυμίζουν ζωγραφικούς πίνακες εξαιρετικής τεχνικής αποδεικνύουν επίσης πολύ καλοδουλεμένη είναι η ταινία.

Μια ταινία που αφήνει ένα αδιόρατο χαμόγελο και διάφορους προβληματισμούς που δεν είναι απαραίτητο να επιλυθούν. Το μυστήριο επεξηγεί καλύτερα και βαθύτερα αυτήν την ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία…

 

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 181